Bloğumun ilk yazısında konumuz bir bilgisayarın olmassa olmazı olan ‘İŞLETİM SİSTEMİ’ olacak. Günümüzde en yaygın olarak kullanılan işletim sistemi Windows. Ama bu windowsun en iyi işletim sistemi olduğunu göstermiyor. Windows en fazla kullanılmasının yanı sıra en fazla güvenlik açığı olan işletim sistemleri arasında yer alıyor. Peki güvenlik açığı bu kadar fazla olan bir işletim sistemi neden tercih ediliyor diye kendi kendinize sorabilirsiniz ? hemen cevaplayayım, bunun nedeni windows un en iyi olduğu alan olan Oyunlar ve Programlar ! Windows gerçektende bu yönde diğer işletim sistemlerinin önünde. Kısacası windows açığı bulunan ama alışılmış programları ve oyunları destekleyen bir işletim sistemi!
Diğer tarafta ise Linux var! Linux açık kaynak kodlu bir işletim sistemidir . birçok dağıtımı bulunmakta ve eğer linux kullanıyorsanız VİRÜS gibi bir derdiniz olmayacaktır. Linux un artıları tabikide bu kadar az değil. Linux çok güvenilir bir işletim sistemidir! Her işlem için sizden izin ister. Ve en büyük ve en güzel yanı ise kullanıcı dağıtımını istediği gibi değiştirebiliyor. Örneğin Apple da Unix tabanlıdır ve eğer sizde isterseniz temanızı Mac temasına dönüştürebilirsiniz.. Aşağıda Linux’un avantajları ve dezavantajları yer almaktadır;
Avantajları
- Linux ücretsizdir. Ayrıca maliyetin sıfır olması bir yana, verdiği performans için gereksinim duyduğu donanım açısından da avantajlıdır, yani sınırlı bir donanıma sahip bir bilgisayarı oldukça verimli şekilde kullandırabilmektedir
- Linux açık kodlu bir yazılım olması nedeniyle hızla geliştirilmektedir. Yazılımdaki eksikler, gedikler ve yenilenmesi gereken bölümler, açık kodlar sayesinde, diğer kullanıcılar tarafından düzeltilmekte ve yenilenmektedir. Bu şekilde eksiklikler kullanıcıların talepleri, inisiyatifleri ve çabaları sayesinde çok çabuk giderilmektedir.
- Linux diğer tüm işletim sistemlerine göre standart bir donanım için çok daha hızlı ve etkili destek verebilmektedir.
- Linux çok değişik donanımlar ve kullanıcılar için özelleştirebilme olanağı vermektedir. Şöyle ki, herhangi bir kullanıcı Linux işletim sisteminin temelini oluşturan çekirdeği derleyebildiği için, kullanıcının kullanım amacına ve isteğine yönelik alt programlar eklenebilir.
Dezavantajları
- Bedava ürünlere karşı oluşan geleneksel önyargılar Linux içinde geçerlidir. Örneğin Linux´un serbestçe paylaşılıyor ve kullanılıyor olması insanlarda gereksiz bir güven eksikliği yaratmaktadır. “Bedavaysa vardır bir eksiği” gibi bir düşünce Linux için önemli bir engel oluşturmaktadır.
- Linux üzerinde programlar, sıradan kullanıcıların kolayca kullanabileceği düzeyde değildir. Kısaca, Windows´ta olan kullanım kolaylığı Linux´ta mevcut değildir. Kimi işlemleri yapabilmek için kullanıcıların belirli bir düzeyde yazılım ve işletim sistemi bilgisine sahip olmaları gerekmektedir. İşlemlerin niteliği ve kapsamları arttıkça daha üst bir yazılım bilgisine gereksinim duyurmaktadır.
- Linux´un, kullanıcılar tarafından hızla geliştirilmesine rağmen, başka işletim sistemlerinde çalıştırılan bazı programları henüz çalıştıramama sorunu vardır.
- Linux bir ticari firmanın ürünü olmadığı için, ticari bir firmanın kendi yazılımı için sunduğu teknik destek, dağıtım vs gibi unsurlardan yoksundur. Linux daha çok, Linux´a gönül vermiş kullanıcı kitlesi tarafından sürümleri dağıtılmakta, eğitimi verilmekte ve teknik destek sağlanılmaktadır.
- Linux işletim sisteminde ticari kaygı yoktur. Bu kaygının olmaması ise bazı ticari ve kurumsal yazılımların Linux üzerinde gelişmesini engellemektedir.
Hem Linux Hemde Windows Kullanmak
Bende şuanda hem Linux hemde Windows işletim sistemlerini kullanmaktayım. Bu yöntemi ise Oyun oynamayı seven ve Alışılmış programlardan vazgeçemeyenlere tavsiye ediyorum . Nedeni ise eğer oyun oynamayı seviyorsanız vede baazı programları bırakamıyorsanız Linux’u yüklemenizle silmeniz arasında çok bir süre olacağını sanmıyorum . En azından ben çok kısa bir süre sonra yeniden windows yüklemiştim.
Eğer Windows’un yanına Linux kurmak isterseniz aşağıdaki Linklerden yaralanabilirsiniz :
İlk Yorumu Siz Yapın